2012. április 8., vasárnap

Hajvágás,hajápolás otthon :)


Leszögezném még az elején!
Nem vagyok fodrász, amit most olvashatsz az nekem teljes mértékben bevált, szinte tökéletessé fejlesztettem.Kb nyár vége óta ezeket a dolgokat végzem lépésenként a hajam rendbetételekor.


Amióta szembesültem a ténnyel, hogy egy sokak által favorizált, agyonhájpolt fodrász gyakorlatilag majdnem az életemet rontotta el azáltal hogy olyan frizurát csinált nekem, hogy majdnem öngyilkos lettem, hisztiroham tört rám, azóta magam vágom a hajam. Sok időbe telt míg belejöttem, sőt, most sem vagyok egy profi fodrász, nem is áll szándékomba Hajas Lacis babérokra törni, nekem bőven elég az, hogyha legalább az elhalt, töredezett hajvégektől megtudom magam szabadítani. Már egy ideje holdnaptár szerint vágom a hajam, szinte minden hónapban, kattintsatok a linkre, mert tényleg beválik, hatásos.

Ezt így, ebben a formában és lendülettel szerintem hanyagoljuk :DDD

Mit ne mondjak kezdőként még azt hittem, hogy kopasz leszek az akció végére, ma már azért jobban, pozitívabban fel tudom mérni a helyzetet, nagy bajt nem tudok okozni, ti sem fogtok ha rászánjátok magatokat.

Először tök nehéznek hatott a gondolat, hogy majd én magamnak vagdosgatom a hajam, meg először az ugrott be, hogy egy kiszemelt formát én nem is tudok magamnak megcsinálni. Hát nem, tényleg nem, de ha megvan az alap koncepció és ha már van egy alap forma akkor csak igazítani kell rajta, semmi extra.

Nekem nem tépett a hajam, akik ilyen frizurával rendelkeznek kicsit bajba vannak mert ugye nem egyenlőek a hajszálak, tincsek hosszúsága, felül rövidebb lehet, de simán abból is le lehet nyesegetni. Igazából a lényeg pl, hogyha már valakinek túlságosan megnőtt a haja akkor az előző formához igazítja, ha valaki csak egészségügyi hajvágásra vágyik akkor csak a végéből metsz le egy kicsit :DDD

Nekem mindig az utolsó szerepel a szemem előtt, nekem már 1000 éve meg van a forma ami nekem tetszik, bevált...
Ezen az elven alapszik...Frufru, nagyjából mindenhol egyforma hosszúság, fülnél lévő tincsek pár centivel hosszabbak mint maga a frufru...



Igazából nekem a fodrászaim mindig a frufrumat cseszték el, mondjuk elég selejttel áldott meg az élet, de akkor is.. a kedvencem mikor majdnem tövig levágták..na akkor majdnem gyilkoltam :DD xd

Fontos még megemlíteni, hogy szükséges, nagyon ajánlott egy jól fogó olló, ne egy kis körömvágóval essetek neki..:DD ezzel csak ezt szeretném demonstrálni :)

Én mielőtt nekikezdek, még 1-2 dolgot elvégzek ami nekem bevált. Ilyen pl, hogy hajvágás előtt és utána is hajvégápolózok. Tegyétek szerintem ti is így. Ha esetleg nem lenne kéznél, vagy elfogyott arckrémet vagy egy kicsi testápolót masszírozzatok a végekbe amit lefogtok vágni, sűrűn alkalmazom ezt az alternatívát, hogyha elfogyott a speciális segítség és SOS segítség KELL! :P

1. lépés

Száraz, kifésült haj, lehetőleg egyenes legyen.

A fodrászok sosem vágnak száraz hajat csak a végén igazításkor, nálam pont máshogy van és szerintem ti is fogadjátok meg, mert vizesen nem látszik az eredeti forma és előfordulhat pl, hogy többet vágtok le, mert nem látjátok rendesen (egyéni preferáció)



2. lépés

2 részre osztás

A könnyebb munka érdekében én középen (hátul) elcsatolom a hajam, ezáltal tényleg baromira megkönnyítem a dolgom, hisz dús a hajam és egységes vágást szeretnék.


3. lépés

Tincsekre osztás, feltűzés

Én mindig úgy csinálom mint mikor hajat vasalok, egy tincset leválasztok egy kicsit vágok a végéből, szigorúan nem egyenesen hanem ilyen csipkedő mozdulatokkal, hogy azért még se olyan szabályos legyen majd a végek vonala. Ezután folyamatosan engedem le a többi hajat is, k*rva egyszerű :D

Elválasztottam, feltűztem, alul hagytam egy tincset, mindig azzal kezdem, szépen sorban leengedve haladok és vágom a végeket :)


4. lépés 

Lebontás, vizsgálás

Ezek már a végső simítások, leengedem az egyik (kész) felet és ellenőrzöm, hogy nincs e valami rendellenes dolog amit nem vettem észre :DDD pl, hogy lecsúszott egy tincs és nem vettem észre, bár nálam ezek elenyészőek mert alig 1-2 cm-t vágok a hajamból, de aki többet vág annak látszódhat. 
Ezután mikor olyan kedvem van felülről kicsit megtépem a hajam, hogy azért legyen valami formája ne ilyen összecsapott, semmilyen sz.r legyen.

5. lépés

Frufru bajok

Ez a legnehezebb rész, hisz a frufru mindig szem előtt van (és tényleg:D) az arcba lóg és szerintem minden hiba, egyenetlenség, szabálytalanság meglátszódik rajta...(Bírom mikor az ilyen kiscsajok meg emuk vagy emók vagy kicsodák olyan frufrut varázsolna maguknak, hogy ilyen hullámos meg ilyen cikkcakkos :D felejtős)
Itt pl egy fodrász technikát alkalmazok, hogy felülről lefele tépős mozdulatokkal húzom az ollót, így felül rövidebb, alul kicsit hosszabb részek keletkeznek és nem lesz egysíkú hanem szintes lesz.

6. lépés

NINCS 6. LÉPÉS  :D XD


Nagyjából ennyi, nem nagy ördöngösség csak bele kell jönni és elsőre nem szabad nagyobb részeket, tincseket levágni. Mindig picikkel kell haladni és ha még hosszaljuk (van ilyen szó :O) akkor korrigálni :)

+ hajápolás

Hajvágás után mindig ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy még valamivel megbolondítsam a fürtjeimet és még valamivel feltunningoljam ha már kapott egy kis löketet és lehuppintottam a sérült hajvégeket.
Ilyenkor a hajhagymákat is növekedésnek serkentem, ilyen használom a ricinus olajos hajpakolást amit mindennél jobban utálok kimosni, lemosna, felrakni és magát a látványától is a hányinger kerülget, büdös, de a hajam valamiért szereti -.-
Én úgy szoktam használni, hogy a meglévő hajpakolásom mellé ami most épp egy Gliss Kur-os volt, ahhoz rakok pár cseppet..majdnem egy fél üvegnyit ami szerintem olyan 1dl, fél dl (?) nem tudom pontosan, annyi, hogy az egész hajamra jusson. Ezt egész éjszaka rajta hagyom a buksimon és reggel lemosom, jön a legrosszabb rész, mikor azt az olajos, ragacsos szutykot kimosom a hajamból.

Mikor nincs, elfogyott a ricinusolaj valami mentsvárat keresek és a hűtő, spájz felé veszem az irányt.
Van, hogy sima tojásos, mézes, tejes pakolást csinálok, van, hogy sörös élesztőset.
Erről szeretnék majd egy külön posztot ha igény van rá :) Szóljatokkkkk :D

UI: Azért vállalok felelősséget amit írok, nem amit Ti értetek :D Gondoljátok meg alaposan, hogy belevágtok egy ilyen projektbe :D Legyetek óvatosak. Azt még meg kell, hogy említsem, hogy azért olyan 3-4 havonta fodrászhoz is ellátogatok, hogy az elcseszett részeket (esetleges) helyrehozza, mélyebben vágjon..stb.

Ti próbáltátok már magatoknak, otthon vágni a hajatokat? Inkább fodrászra bízzátok?

Pusznyusz és Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánok minden egyes bjútipártinak :D
Nikó

8 megjegyzés:

  1. Én fodrász (is) vagyok, egyszer próbáltam meg tükörből levágni a hajam és borzasztóra sikeredett sajnos >.< De tök szuper, hogy te így belejöttél, jó sok pénzt meg lehet így spórolni, mondjuk én meg magamnak festem a hajam, sokan meg ezt nem tudják :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a festéstől félek mindig! :)
      Csak habállagúval tudom magamnak, ilyen kenős,ecsetes izével nem tudom és nem is merem :D De amúgy tök jó, nem is tudtam, hogy fodrász vagy :)

      Törlés
    2. Én meg habállagúval bénázok :) Hát az is, gimnázium mellett elvégeztem még magánúton fodrászati szakközépet is, most meg jogin vagyok xdd érdekes az ízlésvilágom xD

      Törlés
  2. Hát a frufrumat le tudtam vágni régebb, meg tudom magamnak festeni, viszont a lépcsőzetes, tépett hajamat inkább fodrászra bízom. :) Szerencsére nagyon jó fodrászt fogtam ki, már 6 éve jól megvagyunk :)

    VálaszTörlés
  3. Én is vágtam magamnak, bár akkor még vállig sem ért a hajam, és nagyon tépett volt, az meg elég egyszerű volt. De így hosszabb haj esetén, még fodrászként sem vállalom be a saját hajamat, csak a frufrum. (btw: azért az gáz, hogy alap hajakat nem tudnak vágni, ok, én sem tudok versenyfrizurát csinálni =illetve lehet, hogy tudnék, de még sosem mentem, így nemtom:D/ de egy olyat, ami "mindennapi", minden fodrász tud, vagyis ezekszerint nem :S)

    VálaszTörlés
  4. én magamnak festem, vágom. én is azért mert kiábrándultam a fodrászokból, és így tök jól elvagyok:)

    VálaszTörlés
  5. részemről van igény az élesztős posztra :D

    VálaszTörlés
  6. Én is itthon vágom magamnak a hajam évek óta :)
    Köszi szépen a linkelést :)

    VálaszTörlés